Ostatnio zainteresowały mnie bardzo podroby, u nas nie spotyka się za często na stołach domowych żołądków a szkoda bo na wschodzie są one rarytasem, a u nas kosztują drobne. A skoro kosztują mało to możemy wybierać te lepsze jak indycze :)

Składniki:
-30dag żołądków indyczych
-cebula
-czosnek
-przecier pomidorowy
-przyprawy
Dodatek:
-warzywa zgodne z portalem II

Myjemy żołądki następnie, dajemy do garnczka i gotujemy godzinę z zielem angielskim i liściami laurowymi. Odcedzamy i kroimy na drobne kawałki, dajemy na patelnie z wodą do duszenia razem z pokrojoną cebulką i czosnkiem oraz przyprawami (ja robiłem sobie na ostro, dodałem pieprz cayenne, paprykę ostrą i słodką), dusimy z 20-30 min na wysokim ogniu pod przykryciem, gdy już będzie końcówka wody dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy aż do wyparowania wody.

Jako dodatek do żołądków oraz innych dań w portalu II czyli 2 fazie diety dukańskiej bardzo polecam duszone warzywa, ja że nie miałem w domu zbyt dużo, a znalazłem mrożonkę od razu wrzuciłem do parowaru i posypałem nie dużą ilością vegety, są one bardzo smaczne i soczyste!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz