środa, 4 lipca 2012

Kurczak w panierce + sos czosnkowy :)

Jak zapowiadałem, dzisiaj wymyśliłem aby zjeść kurczaka w panierce, bardzo lubię zwłaszcza chrupiącą skórkę ze skrzydełek, niestety jak to wiemy skórki są bardzo tłuste i w diecie dukana są wręcz zabronione. Trzeba było kombinować i szukać przepisów, znalazłem jeden który mi się spodobał i spróbowałem go przerzucić na talerz :)


Składniki:
-mięso z kurczaka (może być oddzielona ze skrzydełek, udek albo tak jak ja zrobiłem z filetów drobiowych)
-2 łyżki skrobi kukurydzianej
-musztarda
-przyprawy (ja użyłem sobie na ostro: pieprz cayenne, przyprawa do kurczaka, przyprawa do mięsa knorr, papryka ostra, papryka słodka)

Myjemy mięso z kurczaka, obtaczamy przyprawami, następnie musztardą i zostawiamy aby mięso się przeżarło, ja odstawiłem może na 10min, zapewne najlepiej dać do lodówki na 24h ale komu by się chciało czekać jak człowiek cały dzień chodzi głodny :-D

Następnie obtaczamy mięso w skrobi kukurydzianej z każdej strony i dajemy najlepiej na papier do pieczenia aby później nie szorować tacki. Ustawiamy na 180C i zostawiamy na 30min. W przepisie powinno się często przewracać naszego kurczaka w panierce, czego nie czyniłem i albo się przypiekło od spodu albo mi się przykleiło do papieru :-/

Cała skrobia ma zbrązowieć i się skruszyć, jeżeli jest gdzieś białe to trzeba wodą pokropić albo pędzelkiem "przemyć".

Podczas oczekiwania na mojego chrupiące kurczaka w panierce pomyślałem o jakimś dodatku i sosie czosnkowym który mi zawsze pasuje do tego typu dań.

Sos czosnkowy bardzo łatwo się robi, potrzeba kilka ząbków czosnku, 0,2l jogurtu naturalnego, przyprawy (ja dodaje pieprz i oregano), czosnek obieramy i gnieciemy do jogurtu dodajemy przyprawy i wuala mamy sos czosnkowy. Dla leniwych polecam blender :-]

Jako że jestem w fazie II dodałem sobie posiekaną kapustę pekińską, a na to polałem sosem czosnkowym.
Powiem szczerze podczas zaglądania do moich "skrzydełek w panierce" miałem duży dystans ze względu na przypalenia jakie miałem oraz to że skrobia do końca nie była taka krucha jak to w opisie i całość wyglądała średnio zachęcająca, jednak całość uznaje za dobry przepis który trzeba troszkę doszlifować.
Kurczak w panierce jak danie było dobre, dałbym bardzo dobre ale czegoś mi brakowało :-/




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz