czwartek, 12 lipca 2012

Prawie kebab w 1 fazie, w 2 lepiej

Na pewno nachodzi nam na ślinkę kebab, nikomu się nie dziwię jest zarąbisty, a skoro jesteśmy na diecie dukana takie coś nie można pójść i sobie kupić więc pokombinowałem i można sobie bardzo dobry a'la kebab zrobić w domu i bez wyrzeczeń na 2 fazie z małymi na 1-szej :)

Co trzeba aby zrobić kebab no na pewno bułkę albo ciasto, a że skoro już robiłem bułeczki dukanowskie to zrobimy w bułce bo i nie bardzo mi nawet kebaby smakują w cieście :-/

Składniki na bułki:
-skrobia kukurydziana 3 łyżki
-3 jajka
-połowa twarogu chudego
-1 łyżka jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1-2 łyżek mielonych otręb pszennych, owsianych

Mieszamy wszystko (ja z lenistwa mieszam w mikserze :-D) powinna wyjść dosyć wodnista konsystencja. Uruchamiamy piec na 200C, na blachę dajemy papier do pieczenia żeby nam nie przywarło do blachy, dajemy na to nasze ciasto tak żeby później po złożeniu wyszło coś a'la bułka do kebaba. Zostawiamy na około 15-20 min.

Skoro mamy czas to robimy kebaba :)

Składniki:
-filet kurczaka
-przyprawa kebab

Myjemy filet, kroimy na kawałki, obsypujemy przyprawą, następnie lejemy trochę wody na patelnie która ma być na dużym ogniu, dajemy kawałki, zakrywamy przykrywką i dusimy w ten sposób z 15min.

I najwyższy czas na sos czosnkowy :-o

Składniki:
-czosnek
-jogurt naturalny
-majonez fit

Czosnek obieramy, gnieciemy do miseczki, dajemy 1 dużą łyżkę jogurtu, 1 małą majonezu fit i mieszamy dodajemy sól, pieprz i sosik gotowy.

Do bułki w fazie 1 możemy dodać cebulę do kebaba którą można trochę poddusić z mięsem, tak z 5 min pod koniec duszenia mięsa.
W fazie 2 do bułki z kurczakiem a'la kebab można dorzucić sałatę pekińską, kapustę czerwoną, pomidora, oczywiście cebulę i co dusza zapragnie byle było w tabeli :-D

Smacznego ja ide jeść ;p

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz